Du er her: Forside -> - - > Kyst- og bacalaogastronomi i over 20 år


Kyst- og bacalaogastronomi i over 20 år

Publisert den 08.07.2019 av XL Gruppen AS

Lokale råvarer og mat av høy kvalitet har alltid vært de viktigste ingrediensene hos oss, sier Roar Aarseth og Ivar Breivik hos XL Diner.

Roar Aarseth og Ivar Breivik har drevet bacalaorestauranten XL Diner i over 20 år.


- Da vi startet for over 20 år siden var det ikke mange som hadde troen på at vi skulle lykkes med en rendyrket bacalaorestaurant. I dag er vi en av Europas største. Vi håndterer over 22 tonn med klippfisk hvert eneste år med råvarer som vi tilbereder og setter sammen på vår måte. Resultatet er et hav av bacalaoretter fra alle verdens hjørner. At folk ikke trodde det de hørte den gangen da vi skulle starte opp, er bare gøy å se tilbake på. Det handler om utholdenhet og ikke minst det å være tro mot eget konsept, forteller Brevik. 



22 tonn med klippfisk blir hvert år omgjort til fantastiske fiskeretter.


Kvalitet trumfer alt

På XL Diner er de opptatt av å levere kortreiste råvarer av ypperste kvalitet. 


- Vi har opplevd mye rart. Til og med hørt rykter om at vi henter fisken vår fra både Russland og Kina, ler Ivar som kan forsikre sine gjester om at de spiser svært kortreist mat.

Les mer: Derfor serverer XL Diner den beste lutefisken i Ålesund


- Det blir ikke mer lokalt enn fisken som vi henter ut hos vår hoffleverandør; Mathias Bjørge på Ellingsøya. Alt gjøres på «gamlemåten» og fisken saltmodnes i seks måneder før den ligger på tallerkenen i vår restaurant i Ålesund sentrum. Det er det ikke mange som kan skilte med, sier han.



Kortreist mat fra lokal leverandør på Ellingsøy, utenfor Ålesund. 


Om konkurranse og utvikling

Det er mange som har prøvd seg på restaurantdrift i Ålesund, men det er ikke alltid lett i en bransje med mye tøff konkurranse. 


- Vi har sett aktører komme og gå. Sånn er det. God konkurranse er bare sunt. Det er til syvende og sist med på å heve kvaliteten og øke opplevelsen for alle som ønsker å spise ute på restaurant i Ålesund sentrum. Matopplevelser og turisme henger tett sammen. På samme måte følger vi også næringslivet tett. Går det bra i det private næringslivet går det også bra med oss. Det er skrevet mang en gullkantet kontrakt etter en god middag på XL Diner, og andre plasser i byen forøvrig, forteller han. 

Mye hardt arbeid

XL Diner har holdt ut 20 år i restaurantbransjen i Ålesund. 


- Det viser jo en «stayerevne», og det er vi stolte av. Vi ser stadige eksempler på at folk lar seg lokke til å investere i denne bransjen, som kanskje tror på rask lykke og stor avkastning. Det er fascinerende. Der er vel sjeldent noe tøffere enn akkurat denne bransjen med svært små marginer. Jeg er overbevist om at mye av grunnen til at vi lykkes er at vi selv er «hands-on» døgnet rundt, sier han. 

De jobber hardt for å levere best mulig, og Ivar kommer stadig opp med nye ideer for å utvikle både seg selv og smaksopplevelsene.


- Ja, det er klart det er krevende. Du har drift, marked og logistikk på ene siden og samtidig skal du være ute i verden og hente inspirasjon. Kanskje ikke rart man av og til blir observert med luggen rett til vers, ler han.



En dyktig gjeng med ansatte som står på for XL Diner og gjestene.


Takker teamet

- Det handler om de ansatte og å ha et team i ryggen som er på og tar seg av alt som måtte komme av daglige utfordringer. Vi har ansatte som har vært med fra dag én og flere som har både 10- og 18-års fartstid. De utgjør den viktige «XL-ånden», forklarer Roar. 

Han understreker at de ikke hadde vært der de er i dag hadde det ikke vært for gjestene. 


- De faste gjestene og forbindelsene som viser oss tillit hver eneste dag, som tar med kunder og besøkende hit til XL Diner, er jo de som utgjør ryggraden vår. Det er de som gjør Ålesund til bacalao-by nummer én, avslutter han. 



 Her kan du bestille bord hos restauranten XL Diner i Ålesund.